“A bosszútörvényre a miskolci fideszes képviselők is igent mondtak”

Megosztás

Ahogy más borsodi körzetből a Fidesz-KDNP színeiben parlamentbe került képviselők is mind megszavazták. Erre hívta fel a figyelmet a Velünk a Város.

A kormánypártok kedden délután megszavazták a státusztörvényt. A pedagógusok jövőjét megpecsételő döntésre reflektálva Bazin Levente, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője, a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke, valamint Szarka Dénes, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese, fejlesztési és ifjúságpolitikai tanácsnok szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Herman Ottó Gimnázium előtt. 

– A bosszútörvény megszavazásával a kormánypárt sorai között meghúzódó, Miskolc és környékének két fideszes országgyűlési képviselője, Kiss János és Csöbör Katalin is támogatta a miskolci tanárok rabszolgásítását. Ezzel e két miskolci származású képviselő nevét örökre beírta azon döntéshozók közé, akik nemet mondtak arra, hogy szakmailag, anyagilag, emberileg megbecsült pedagógusok taníthassák a miskolci diákokat, a jövőt. Ezzel állt bosszút az Orbán-kormány, amiért az oktatók évek óta igyekeznek felhívni a figyelmet a szakma elöregedésére, túlszabályozottságára és a szakma alulfinanszírozására – jelentette ki Bazin Levente. 

A Velünk a Város politikusa szerint szavazatukkal Kiss János és Csöbör Katalin támogatta, hogy a közeljövőben további 5 ezer pedagógus hagyja el a pályát. Az elfogadott törvény részleteit ismertetve elmondta, a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, és nyilatkozniuk kell, hogy szeretnének-e átlépni a másik, köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba. Emlékeztetett, eddig közel ötezren jelezték, ha bevezetik a bosszútörvényt, felmondanak. „De Orbánék ezt is akadályozzák. Azok, akik nem írják alá az új jogállást, a jövőben nem dolgozhatnak pedagógusként. Ha nem írják alá, 1-3 havi végkielégítést kaphatnak, kevesebbet, mint a másik jogviszony esetében” – tette hozzá.

Szarka Dénes szerint a státusztörvény elfogadásával felmondási hullámok kezdődnek. Az első hullám várhatóan július 15-től, majd szeptember 1-jén a második, amikor a pedagógusoknak nyilatkozniuk kell a státuszváltásról.  – Január elsejéig több hullámban, több ezer pedagógus felmondása várható, ami beláthatatlan következményekkel jár – hangsúlyozta a fejlesztési és ifjúságpolitikai tanácsnok. 

– A bosszútörvényre a miskolci fideszes képviselők is igent mondtak. Az ő történelmi felelősségük, hogy ezt megszavazták. Bízunk benne, hogy ezt a történelmi felelősséget a kormánypárti képviselők közül legalább néhányan be fogják látni, és valamilyen módon még változtatnak ezen a törvényen. Ha nem történik változás hamarosan, akkor késő lesz a magyar diákok és Magyarország szempontjából – zárta a sajtótájékoztatót Szarka Dénes. 

További részletek a Minap cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek